Kolacja na Walentynki

14 lutego 2015 RybySurówkiŚwiąteczne przepisyWalentynki  Brak opini

DSCF6695

Smażone pstrągi:

  • 2 pstrągi (świeże patroszone)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • olej lniany
  • olej do smażenia

DSCF6692

Pstrągi myjemy pod bieżącą, chłodną wodą i na 3-4h przed planowanym smażeniem marynujemy. Obrany czosnek przeciskamy do miseczki, dodajemy znaczną ilość zmielonej soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu kolorowego, dolewamy 1-2 łyżeczki oleju lnianego i mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy pstrągi głównie od wewnątrz i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pstrągi, po ok 4-5 minut z każdej strony, tak aby skórka była lekko zrumieniona, a ryba od środka zmieniła kolor na biały.

DSCF6696

Usmażoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. 4 ziemniaki dokładnie myjemy,a następnie kroimy na cząstki. Na talerzyk wylewamy odrobinę oleju lnianego lub oliwy z oliwek, każdą cząstkę ziemniaki od wewnętrznych stron moczymy w oleju lub oliwie i układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym. Oliwa zapewni lepszą chrupkość oraz umożliwi doprawienie ziemniaków, bowiem przyprawy przykleją się do ziemniaków. Ziemniaki przed wstawieniem do piekarnika posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Pieczemy ok. 40 minut w 170* (tak aby ziemniaki były zarumienione, miękkość można sprawdzić wbijając wykałaczkę.

Surówka:

  • mix sałat
  • 0,5 papryki
  • 0,5 ogórka szklarniowego
  • olej/ oliwa z oliwek
  • przyprawy

DSCF6673

Do sałaty dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojonego ogórka. Surówkę doprawiamy przyprawą do sałatek, solą oraz pieprzem kolorowym, dodajemy nieco oleju i dokładnie mieszamy.

DSCF6694

Romantyczna kolacja dla dwojga gotowa : ) Do tego czekoladowe founde z owocami i białe wino : )


Zostaw odpowiedź

Możesz użyć tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>