Dyniowe muffinki na Halloween

24 października 2014 CiastaMuffinki  3 opinii

DSCF6235

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka puree z dyni
3/4 szklanki jogurtu greckiego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 olejku pomarańczowego

 

 

Przygotowanie:

Miąższ dyni należy pokroić w kostkę (ok 400gram), przełożyć do garnka, wlać ok 0,5 szklanki wody i nastawić na gaz. Pod przykryciem dusić tak długo aż dynia zacznie się rozpadać. Ostudzoną blenderujemy na jednolity mus i odmierzamy 1 szklankę. Do miski wbijamy jajka oraz cukier i miksujemy na jednolity puch. Następnie wsypujemy 1 szklankę mąki zmieszaną z proszkiem i miksujemy, następnie wsypujemy kolejną szklankę mąki i cały jogurt – miksujemy, na koniec razem z ostatnią szklanką mąki wlewamy mus z dyni i olejek pomarańczowy  – miksujemy.

Ciasto nakładamy do foremek na muffiny powyżej 1/2 ich wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 28 minut w 180*. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

 


3 opinii do Dyniowe muffinki na Halloween

  • Greg  napisał:

    Wampir na focie the best :D A może za rok muffinki na Holy Wins? :p

  • Justyna od fotoksiążek  napisał:

    Piękne te mufinki. Może masz ochotę stworzyć fotoksiązkę kucharską?

  • Garnitur do pracy  napisał:

    Kurcze, dyniowych muffinek jeszcze nie widziałam, z dyni można zrobić chyba wszystko!

Zostaw odpowiedź

Możesz użyć tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>