Dyniowo – ziemniaczane purée

22 października 2014 Drugie danieObiady  Brak opini

DSCF6228

Składniki:
400 gram dyni
300 gram ziemniaków
1 cebula
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Zamiast samych, tradycyjnych ziemniaków do drugiego dania polecam nieco jesienne urozmaicenie z dodatkiem smażone dyni. Proponowane przeze mnie purée ma znakomity, oryginalny smak – warto spróbować : )

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miąższ dyni kroimy w kostkę, cebulę również – warzywa przekładamy na patelnie, wlewamy nieco oliwy z oliwek, dodajemy sól i pieprz. Dynię z cebulą przesmażamy tak długo, aż zacznie się przypiekać, kiedy tłuszcz całkiem odparuje wlewamy ok. 100ml wody i dalej prażymy całość tak długo, aż dynia zacznie się rozpadać. Dynię oraz odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie razem mieszamy. Gorące puree podajemy do drugiego dania.

 


Zostaw odpowiedź

Możesz użyć tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>