Rozgrzewający kurczak z dynią i jarmużem

17 października 2014 DróbKamisKupiecMięsaTestowanie produktów  Jedna opinia

Składniki:
200 gram ryżu Kupiec
0,5 piersi z kurczaka
350 gram dyni
4 liście jarmużu
1 szklanka śmietany 30%
1 cebula
oliwa z oliwek
imbir Kamis
curry indyjskie Kamis
sól morska z pieprzem czarny Kamis

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy wszystkie składniki. Pierś z kurczaka oraz dynię kroimy w zgrabną kostkę. Liście jarmużu drobno siekamy (bez łodyg), a cebulę kroimy w półplasterki. Na patelnie przekładamy mięso i cebulę, wlewamy nieco oliwy i dodajemy 3/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 0,5 łyżeczki indyjskiego curry, spora ilość świeżo zmielonego pieprzu, sól oraz mała szczypta mielonego chili – smażymy.

Kiedy mięso uzyska jasny kolor, a cebula się zeszkli dodajemy cukinię oraz jarmuż – przesmażamy chwilę, a następnie wlewamy 0,5 szklanki wody i dusimy tak długo aż całość odparuje. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i chwile przesmażamy aż sos zgęstnieje. Całość podajemy z gorącym ryżem.

 


Jedna opinia do Rozgrzewający kurczak z dynią i jarmużem

  • Dominikana  napisał:

    Wygląda super ! :)

Zostaw odpowiedź

Możesz użyć tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>