Chleb z dyni

6 października 2014 Pieczywo  2 opinii

Składniki:
0,5 kg dyni
0,5 kg mąki pszennej
50 gram pestek dyni
2,5 grama drożdży
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli

Chleb ma oryginalny smak, choć dynia nie jest w nim szczególnie wyczuwalna. Jest wilgotny i delikatny – po prostu pyszny!

Przygotowanie:

Waga dyni jest podana już po jej obraniu i wydrążeniu środka. Miąższ dyni należy pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę i od momentu zagotowania dusić 25-30 minut. Następnie po ostudzeniu, odlać do szklanki wodę, a dynię zblenderować na jednolite puree. W wodzie pozostałej z gotowania dyni dosypujemy szczyptę cukru i rozpuszczamy w niej drożdże (wody powinno być 100ml, jeśli jest mniej to należy dolać świeżej). Do rozpuszczonych w wodzie drożdży wsypujemy 2-3 łyżki mąki pszennej, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut.

Do miski przekładamy dyniowe puree, wsypujemy sól, pozostałą mąkę i wlewamy przygotowany zaczyn i wyrabiamy ciasto na chleb, pod koniec wsypujemy ziarna dyni. Zagniecione ciasto na chleb owijamy (w misce) folią spożywczą, zawijamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto energicznie zagniatamy jeszcze 1 minutę i przekładamy do keksówki, smarujemy mlekiem i układamy ziarna dyni. Odstawiamy w ciepłe miejsce na tak długo aż ciasto pięknie wyrośnie (ok 1-2h). Piekarnik nagrzewamy do 180*, chlebek pieczemy 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zwilżyć skórkę wodą lub na chwilę owinąć go zwilżoną ściereczką. Chleb najlepiej studzić na ruszcie, by mógł ładnie odparować.

 


2 opinii do Chleb z dyni

  • naleśniki przepis  napisał:

    zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste

  • naleśniki  napisał:

    Pycha! Dziękuje za ten przepis.

Zostaw odpowiedź

Możesz użyć tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>