Wilgotny piernik z powidłami

30 września 2014 Boże NarodzenieCiastaŚwiąteczneŚwiąteczne przepisy  2 opinii

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru (kopiasta)
1 szklanka mleka
2 jajka
0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
200 ml powideł
50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 gram orzechów włoskich

Taki piernik po prostu uwielbiam : ) Dużo orzechów, obowiązkowo skórka pomarańczowa i intensywnie powidłowy smak, dzięki temu piernik jest wilgotny i niezwykle smaczny.

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy tak długo aż ubiją się na jasny puch, następnie stopniowo dodajemy powidła i dalej miksujemy. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao – miksujemy. Następnie na przemian dodajemy pozostałą mąkę oraz mleko – ciągle miksujemy. Margarynę rozpuszczamy i przestudzoną stopniowo dolewamy do masy, mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy i kandyzowaną skórkę –  mieszamy.

Przekładamy do nasmarowanej formy na babkę lub do keksówki. Pieczemy w temperaturze 180* przez ok. 70-80 minut. W trakcie pieczenia kiedy piernik wyrośnie i ładnie się od góry zarumieni otwieramy piekarnik (ale nie wyjmujemy blachy) i szybko przykrywamy górę papierem śniadaniowym, aby się nie przypiekł. Ostudzony piernik polewamy rozpuszczoną czekoladą, dekorujemy orzechami i skórką pomarańczową.

 


2 opinii do Wilgotny piernik z powidłami

  • natalia  napisał:

    Wspaniałe ciasto, wygląda idealnie, aż chciałoby się zjeść kawałeczek:)

  • omlet przepis  napisał:

    Pycha! Dziękuje za ten przepis.

Zostaw odpowiedź

Możesz użyć tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>