Jesienny kompot jabłkowo – dyniowy

28 września 2014 NapojeOwocowe  Brak opini


    Składniki:
    400 gram jabłek
    300 gram dyni
    0,5 szklanki żółtych malin
    2 gałązki mięty
    5 listków stewii
    1 galaretka pomarańczowa

    Dynia smakuje równie dobrze na ostro, jako dodatek do dań mięsnych czy chleba, ale podobnie jak cukinia świetnie smakuje również w wersji na słodko. Można z niej przyrządzić pyszne kompoty zarówno do picia na bieżąco oraz do słoika na zimę, czy wykorzystać do ciasta lub słodkich pierogów, a nawet przygotować pyszne dżemy. Sezon na dynię się rozpoczyna, także z dnia na dzień będzie się pojawiało coraz więcej różnych przepisów na potrawy z jej wykorzystaniem. Zachęcam do systematycznego przeglądania mojego bloga : )

    Przygotowanie:

    Waga dyni i jabłek jest podana już po ich obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych/nasion. Dynię kroimy w zgrabną kostkę, natomiast jabłka w cząstki. Przygotowujemy również świeże maliny (ja użyłam żółtych ponieważ nie chciałam aby kompot zabarwił się na czerwono), miętę oraz stewię. Stewia jest rośliną pochodzącą z Paragwaju, która świetnie zastępuje cukier. Przy czym nie jest szkodliwa, jak tradycyjny biały cukier, a już kilka listków wystarczy, by osłodzić herbatę czy inny napój. Do garnka przekładamy wszystkie owoce, stewię oraz gałązki mięty, zalewamy 2 litrami wody i nastawiamy na gaz. Od chwili zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, po czym zdejmujemy z płomienia i od razu wsypujemy galaretkę – mieszamy tak długo aż się całkiem rozpuści. Kompot gotowy do picia, pyszny na ciepło i na zimno, idealny na jesienne dni.

     


    Zostaw odpowiedź

    Możesz użyć tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>