Naleśniki z mascarpone i malinowym musem

20 września 2014 DeseryNa słodkoObiady  Jedna opinia

Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka oleju

Mąkę i cukier wanilinowy wsypujemy do miski, wbijamy jajko i wlewamy wodę – miksujemy, po czym stopniowo dolewamy mleko, tak aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym w całości zlewamy do ciasta i mieszamy je łyżką. Smażymy cienkie naleśniki.

Dodatkowo:
250 gram mascarpone
150ml śmietany 30%
cukier puder
400 gram malin

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (wedle uznania), a w osobnym naczyniu na sztywno ubijamy śmietanę, którą dodajemy do serka – delikatnie mieszamy. Do malin dodajemy 1-2 łyżki cukru kryształu i blenderujemy na jednolity mus. Naleśniki smarujemy serkiem, polewamy musem i składamy w trójkąt, dekorujemy musem malinowym oraz świeżymi malinami.

 

Tags:  ,

Jedna opinia do Naleśniki z mascarpone i malinowym musem

  • Oleńka Szafirska  napisał:

    Uwielbiam naleśniki chyba w każdej możliwej formie. A najbardziej z syropom klonowym lub owocami. Na pewno skorzystam także z napisanych tutaj pomysłów, by jeszcze je ulepszyć.

Zostaw odpowiedź

Możesz użyć tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>